Biografie

marc

Bibliografie

Spannende boeken

 • Draaikolk
  Marc Cave / Manteau thriller (2004)
 • De Optiekoning
  Marc Cave / Manteau thriller (2006)
 • Vals Goed
  Marc Cave / Manteau thriller (2007)
 • Zwart Goud
  Marc Cave / Manteau thriller (2009)
 • Hellevaart
  Marc Cave / Manteau thriller (2011)
 • Heilige Wraak
  Marc Cave / Brave New Books (2019)

Andere boeken

 • Slim Beleggen in Barre Tijden
  Mark Scholliers / Standaard Uitgeverij (2009)
 • Succesvol Beleggen
  Mark Scholliers / Standaard Uitgeverij (2011)
 • Uw Pensioen onder Vuur? Vecht terug!
  Mark Scholliers en Jef Vuchelen / Pelckmans (2014)
 • Voortman, de Begindagen van de Gentse Katoenindustrie
  Mark Scholliers / Academia Press (2015)
 • Het Grote Pensioenbedrog
  Mark Scholliers en Jef Vuchelen / Van Halewyck (2016)

Marc Cave (pseudoniem van Mark Scholliers) wordt in 1951 te Ukkel geboren. Op negenjarige leeftijd wint hij een opstelwedstijd uitgeschreven door de krant Het Laatste Nieuws met het sprookje ‘De jonge schildpad’. In zijn tienerjaren schrijft de jonge Cave nog veel korte verhalen waaronder ‘De kleine regendruppel’, dat eveneens wordt gepubliceerd.

Vanaf zijn achttiende slorpt studeren almaar meer vrije tijd op. Wanneer de auteur de universiteit verlaat met een masterdiploma economische wetenschappen op zak, laat het beroepsleven hem niet veel ruimte voor schrijven. Wel publiceert Marc Cave enkele wetenschappelijke boeken en artikels over economische geschiedenis en kan hij zijn creativiteit de vrije loop laten in enkele korte griezel- en sciencefictionverhalen.

In juni 1999 raakt Marc Cave betrokken in een ernstig fietsongeval met bijna fatale afloop. Na een donkere periode van zware operaties en herstel wil hij meer tijd maken voor zijn kinderen, zijn vrouw Ingrid en meer aandacht besteden aan zijn hobby’s. Vanaf april 2000 begint ‘Draaikolk’ vorm te krijgen, een financiële thriller die speelt in de wereld van de beleggingsfondsen. Dit boek wordt in maart 2004 door Manteau uitgegeven en krijgt heel wat positieve commentaren. In maart 2006 volgt ‘De Optiekoning’. Opnieuw is de financiële wereld de plaats van gebeuren, maar ditmaal staat voorkennis bij de aandelen- en optiehandel centraal. In augustus 2007 ziet ‘Vals Goed’ het licht, een verhaal waarin gesjoemel rond vastgoed samengaat met een terroristische aanslag op het hoofdkantoor van SWIFT. Twee jaar later publiceert hij met ‘Zwart Goud’ een spannend verhaal over een ingenieuze oplichterij rond een niet bestaande oliebron in Papoea Nieuw Guinea. Het toont aan hoe dun de lijn soms is tussen regulier zaken doen en bedrog van het ergste soort. In de nasleep van de financiële crisis publiceert hij in 2011 ‘Hellevaart’. Deze thriller vertelt het verhaal van een Fortis kantoordirecteur die gechanteerd wordt door een klant en hierdoor terecht komt in een neerwaartse spiraal van drank, vrouwen en oplichting. De analogie met de val van de eens zo trotse Fortis Bank is nooit ver weg.

Na deze vijf financiële thrillers en met op de achtergrond de ravage geslagen door de diepe economische crisis van 2008, schrijft Mark Scholliers onder eigen naam twee populariserende boeken over beleggen ‘Slim Beleggen in Barre Tijden’ (2009) en ‘Succesvol Beleggen’ (2011). Samen met prof. em. Jef Vuchelen ziet in 2014 ‘Uw Pensioen onder Vuur? Vecht terug!’ het licht. ‘Het Grote Pensioenbedrog’ volgt in 2016. Beide boeken staan stil bij de onhoudbaarheid van het Belgische pensioenstelsel en schuiven oplossingen naar voor om de wettelijke pensioenen betaalbaar te houden.

Maar het schrijven van romans is iets wat je niet verleert. In 2015 publiceert hij bij Academia Press/Lannoo ‘Voortman, de Begindagen van de Gentse Katoenindustrie’. Deze historische roman vertelt het verhaal van hoe een Hollandse immigrant mee aan de basis ligt van een van de grootste Vlaamse textielbedrijven. In 2019 verschijnt ‘Heilige Wraak’, opnieuw een spannend boek, maar dit keer een politieke thriller die zich vooral afspeelt in Vilvoorde. Het boek verhaalt hoe twee moslimjongens worden meegezogen in het discours van een fundamentalistische imam en tenslotte de hoofdpersonages worden in een terroristische aanslag die de wereld met afschuw vervult.

Beroepsmatig is Mark Scholliers partner in bedrijven die zich toeleggen op macro-economisch onderzoek, op research naar de lange termijn prestaties van beleggingsfondsen en op de ontwikkeling van software die het neerwaartse risico van beleggingsportefeuilles controleert.